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Issue Presented

You request an interpretation of regulations promulgated by the Department of
Criminal Justice Services regarding § 18.2-308.2:2, governing criminal history
record information checks for firearm purchases. Specifically, you ask whether a
member of the United States Armed Forces who is permanently stationed in
Virginia, but resides in another state, may be considered a Virginia resident for
the purpose of purchasing a firearm in the Commonwealth.

Response

It is my opinion that a member of the United States Armed Forces, serving on
active duty, whose permanent duty station is located within Virginia, but who
dwells in another state, is a "resident" of the Commonwealth for purposes of
purchasing a firearm. Section 18.2-308.2:2 and the Department regulations are
not in conflict with the Federal Gun Control Act.

Background

You relate that a Texas resident who is a member of the United States Armed
Forces assigned to a permanent duty station at Fort Belvoir, Virginia, but who
resides in Maryland, has been denied the purchase of a handgun. You further
relate that this denial was based on a regulation that requires dealers to deny the
transfer of a handgun to a non-Virginia resident in accordance with § 922(b)(3) of
the Gun Control Act, which makes it unlawful to sell a firearm to a nonresident.

Applicable Law and Discussion

Section 922(b)(3) of the Federal Gun Control Act of 1968, as amended," makes it
unlawful for a licensed importer, manufacturer, dealer, or collector to sell or
deliver a firearm to any person who does not reside in the state in which the
licensee’s place of business is located. Section 921(b), however, provides that,
for the purposes of the Gun Control Act, "a member of the Armed Forces on
active duty is a resident of the State in which his permanent duty station is
located.” Thus, while § 922(b)(3) prohibits the sale of firearms to nonresidents of
a state, § 921(b) provides members of the Armed Forces with the ability to



purchase firearms within the state in which their permanent duty station is
located, by classifying them as residents of that state.

Section 18.2-308.2:2(B. 1) mandates that licensed firearms dealers obtain a
criminal history record information check from the Department of State Police
prior to effecting a sale, rental, trade or transfer of a firearm to a Virginia resident.
Section 18.2-308.2:2 conforms to the Gun Control Act by recognizing the
resident status of members of the Armed Forces who are permanently stationed
in Virginia. Specifically, § 18.2-308.2:2(B. 1) accommodates members of the
Armed Forces by enabling them to establish personal identification and
residence by providing a photo-identification form issued by the United States
Department of Defense together with their permanent orders. Section 18.2-
308.2:2(H) directs "[tlhe Department of Criminal Justice Services [to] promulgate
regulations to ensure the identity, confidentiality and security of all records and
data provided by the Department of State Police pursuant to this section." Like
the statute authorizing them, the regulations promulgated by the Department of
Criminal Justice Services ("Department regulations") are drafted to
accommodate for the residency status of members of the Armed Forces who are
permanently stationed in Virginia.®

You relate that an Armed Forces member was denied the purchase of a
handgun, on the basis of the Department regulations, despite the fact that his
permanent duty station is located in Virginia. The regulation requires a dealer” to
"[d]eny the transfer of a handgun to a non-Virginia resident in accordance with
18 U.S.C. § 922(b)(3)." This reference to § 922(b)(3) of the Gun Control Act,
which makes it unlawful to sell a firearm to a person who does not "reside in" the
state in which the dealer’s place of business is located, does not present a
conflict.® Further, it does not necessitate the denial of a firearms sale to a
member of the Armed Forces who is permanently stationed in Virginia but who
does not actually reside in Virginia.

It is a well-accepted principle of statutory construction that statutes should not be
read in isolation.” Statutes relating to the same subject should be considered in
pari materia.® Moreover, statutes dealing with the same subject matter should be
construed together to achieve a harmonious result, resolving conflicts to give
effect to legislative intent.® Section 922(b)(3) is part of, not independent from, the
chapter in which it is located.' Its language, including the words "reside in," is
subject to the requirement of § 921(b) of the Gun Control Act, which provides
that, "[flor the purposes of this chapter ..., a member of the Armed Forces on
active duty is a resident of the State in which his permanent duty station is
located." The words "reside in," as they appear in § 922(b)(3), must be construed
consistently with this requirement."* Because § 921(b) ensures that a member of
the Armed Forces is a resident of the state in which his permanent duty station is
located, it logically follows that such a member "resides in" that state for the
purposes of § 922(b)(3). Any interpretation to the contrary would violate a basic
principle of statutory construction that statutes, particularly those within the same
statutory scheme, are to be construed harmoniously, and not in conflict with one
another, whenever possible.*

Conclusion

Accordingly, it is my opinion that a member of the United States Armed Forces,
serving on active duty, whose permanent duty station is located within Virginia,
but who dwells in another state, is a "resident” of the Commonwealth for



purposes of purchasing a firearm. Section 18.2-308.2:2 and the Department
regulations are not in conflict with the Federal Gun Control Act.

'Pub. L. No. 90-618, tit. I, secs. 101, 102, ch. 44, §§ 921-928, 82 Stat. 1213
(codified as amended at 18 U.S.C.A. ch. 44, §8 921-930 (West 2000 & Supp.
2003) ("Firearms")).

’See 6 Va. Admin. Code ch. 130, §§ 20-130-10 to 20-130-100. (West 2003)
("Regulations Governing the Privacy and Security of Criminal History Record
Information Checks for Firearm Purchases") [hereinafter Department
regulations].

%See 6 Va. Admin. Code § 20-130-60(C)(1)(a); id. § 20-130-20 (defining "resident
of Virginia").

*The term "dealer,” as used in § 18.2-308.2:2 and the Department regulations,
means any dealer licensed under the Gun Control Act of 1968, as amended.
18 U.S.C.A. § 921(a)(11) (West 2000); Va. Code Ann. § 18.2-308.2:2(G)
(LexisNexis Supp. 2003); 6 Va. Admin. Code § 20-130-20.

°6 Va. Admin. Code § 20-130-40(3).

®Note that if a conflict did, in fact, exist, any portion of the regulations in conflict
with the statute authorizing them would be invalid. See Commonwealth ex rel.
State Water Control Bd. v. Appalachian Power Co., 9 Va. App. 254, 262,

386 S.E.2d 633, 637 (1989) ("[W]hen an agency fails to conform to required
statutory authority when enacting its regulations, ... [tlhe regulation[s are] invalid
and the agency'’s effort to enforce [them] exceeds its statutory authority."
(Footnote omitted.)). Further, Article VI of the Constitution of the United States
would invalidate any provision conflicting with federal law.

2B Norman J. Singer, Sutherland Statutory Construction § 51.02 (West 6th ed.
2000); Op. Va. Att'y Gen.: 1999 at 22, 22; 1998 at 19, 21; id. at 123, 124; 1996 at
197, 198; 1995 at 146, 147; 1993 at 135, 137; id. at 160, 162; 1992 at 108, 112.

®See Prillaman v. Commonwealth, 199 Va. 401, 405-06, 100 S.E.2d 4, 7-8
(1957); 1996 Op. Va. Att'y Gen. 134, 135. "In pari materia" is the Latin phrase
meaning "[o]n the same subject; relating to the same matter.” Black’s Law
Dictionary 794 (7th ed. 1999).

°See 2B Singer, supra note 7; 2000 Op. Va. Att'y Gen. 182, 185.
10
See supra note 1.

“Turner v. Commonwealth, 226 Va. 456, 461, 309 S.E.2d 337, 339 (1983)
("[S]tatutes relating to the same subject should be read and construed
together."); see also United States v. Cent. Pac. R.R. Co., 118 U.S. 235, 239
(1886) (holding that acts relating to same subject are to be construed together).

United Savs. Ass'n of Texas v. Timbers of Inwood Forest Assocs., 484 U.S.
365, 371 (1988) ("A provision that may seem ambiguous in isolation is often
clarified by the remainder of the statutory scheme¥ because the same
terminology is used elsewhere in a context that makes its meaning clear, or



because only one of the permissible meanings produces a substantive effect that
is compatible with the rest of the law." (Citations omitted.)).
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