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Process by which chief deputy assumes duties of office vacated by 
commissioner of revenue is not ‘appointment.’ Qualifications necessary for 
chief deputy to hold local constitutional office he is entitled to assume. 
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Judge, Twenty-Seventh Judicial Circuit 
May 19, 2003 

Issue Presented 

You ask whether a chief deputy assuming the duties of the commissioner of the 
revenue under § 24.2-228.1 constitutes an "appointment" as that term is used in 
§ 15.2-1525(A). Section 15.2-1525(A) requires every officer of a county or city to 
have resided within that locality for "thirty days next preceding his election or 
appointment." 

Response 

While the process by which a chief deputy assumes the duties of office vacated 
by the commissioner of the revenue under § 24.2-228.1(B) is not an 
"appointment," as that word is used in § 15.2-1525(A), it is my opinion that the 
chief deputy must be qualified to hold the office he is entitled to assume. In order 
to be qualified to hold a local constitutional office, the chief deputy must be a 
resident of the locality served by that office. 

Background 

You relate that the commissioner of the revenue for the city of Radford is retiring 
June 30, 2003. At that time, two-and-one-half years will remain for the 
commissioner’s term of office. You relate that the chief deputy to the 
commissioner of the revenue is not a Radford city resident. 

Applicable Law and Discussion 

Section 24.2-228.1 sets forth the procedure for filling a vacancy in a local 
constitutional office. Section 24.2-228.1(A) provides that "[a] vacancy in any 



elected constitutional office … shall be filled by special election." Section 24.2-
228.1(B) describes the procedure for operating the office during the vacancy. 
Specifically, § 24.2-228.1(B) provides: 

The highest ranking deputy officer, … if there is such a deputy … 
in the office, shall be vested with the powers and shall perform 
all of the duties of the office, and shall be entitled to all the 
privileges and protections afforded by law to elected or 
appointed connstitutional officers, until the qualified voters fill the 
vacancy by election and the person so elected has qualified and 
taken the oath of office. In the event that (i) there is no deputy 
officer … in the office or (ii) the highest-ranking deputy officer … 
declines to serve, the court shall make an interim appointment to 
fill the vacancy pursuant to § 24.2-227 until the qualified voters 
fill the vacancy by election and the person so elected has 
qualified and taken the oath of office. 

Your inquiry concerns whether § 15.2-1525 requires a chief deputy that assumes 
the responsibilities of the vacating officer to meet the residency requirements of 
the statute. Section 15.2-1525(A) provides that "[e]very city and town officer … 
shall, at the time of his election or appointment, have resided thirty days next 
preceding his election or appointment in such city or town unless otherwise 
specifically provided by charter."1 Section 15.2-1525(B) provides that, 
"[n]otwithstanding the foregoing provisions, and except as other provisions of law 
may require otherwise, … nonelected deputies of constitutional officers, shall not 
be required to reside in the jurisdiction in which they are appointed." For the 
purposes of § 15.2-1525, "[a]n appointed officer … means a person appointed to 
temporarily fill an elected position."2 Section 15.2-1526 provides that, "[i]f any 
officer, required by § 15.2-1525 to be a resident at the time of his election or 
appointment of the county, city, town or district for which he is elected or 
appointed, … remove therefrom, … his office shall be deemed vacant." 

The 2000 Session of the General Assembly changed the process by which 
vacancies in constitutional offices are filled.3 Prior to the enactment of § 24.2-
228.1, the circuit court of the locality appointed a person to fill the vacancy until a 
special election was conducted.4 

Ordinarily, when a particular word in a statute is not defined therein, the word 
should be accorded its ordinary meaning.5 In the absence of a statutory 
definition, the plain and ordinary meaning of the term is controlling.6 Although 
§ 15.2-1522 defines "appointed officer," it does not explain what constitutes an 
"appointment" for the purposes of § 15.2-1525. Therefore, I am required to give 
the term its ordinary meaning. The word "appointment" means "[t]he selection or 
designation of a person, by the person or persons having authority therefor, to fill 
an office or public function and discharge the duties of the same.… ‘Election’ to 
office usually refers to vote of people, whereas ‘appointment’ relates to 
designation by some individual or group."7 The ordinary meaning of 
"appointment" contemplates there being a person or entity selecting a person to 
fill a position. The General Assembly has demonstrated in §§ 24.2-228.1(B) and 
24.2-2288 that when it intends to use the word "appointment," it clearly does so. 

Under the process set forth in § 24.2-228.1(B), a chief deputy is not "appointed" 
by a person or an entity. Instead, the statute designates that the highest ranking 
deputy officer in the local constitutional office assumes the vacant office. This 
statutory process limits the appointive ability of a circuit court to circumstances 



where there is no deputy officer or the highest ranking deputy officer declines to 
serve. 

Section 24.2-228.1(B) clearly discloses the General Assembly’s intent that the 
chief deputy, by operation of law, shall assume the vacated constitutional office 
until a special election is held to fill the remaining term. While the assumption of 
office by the chief deputy pursuant to § 24.2-228.1(B) is not an "appointment" as 
contemplated by § 15.2-1525, the deputy must nonetheless be qualified to hold 
the office he is assuming. 

The only qualification to hold any office of the Commonwealth or 
of its governmental units, elective by the people, shall be that a 
person must have been a resident of the Commonwealth for one 
year next preceding his election and be qualified to vote for that 
office, except as otherwise provided in [the] Constitution[.][9] 

In order to be "qualified to vote" for the office at issue, the person must be a 
resident of the locality that the constitutional officer serves. Article II, § 1 of the 
Constitution of Virginia provides: 

  

In elections by the people, the qualifications of voters shall be as 
follows: Each voter shall be a citizen of the United States, shall 
be eighteen years of age, shall fulfill the residence requirements 
set forth in this section, and shall be registered to vote pursuant 
to this article.… 

The residence requirements shall be that each voter shall be a 
resident of the Commonwealth and of the precinct where he 
votes. Residence, for all purposes of qualification to vote, 
requires both domicile and a place of abode. [Emphasis added.] 

Section 15.2-1601 provides that "[t]he officers required by § 15.2-1600[10] are 
subject to the residency, qualification for office, bonding, dual-office-holding 
requirements and prohibitions provided for in Chapter 15 of [Title 15.2]." Section 
15.2-1636 provides that "[t]he voters in every county and city shall elect a 
commissioner of the revenue, unless otherwise provided by general law or 
special act." (Emphasis added.) 

A 1992 opinion of the Attorney General notes that a citizen whose dwelling house 
falls entirely outside the corporate limits of a town cannot qualify for the elective 
offices of mayor or town council member.11 The Supreme Court of Virginia and 
opinions of the Attorney General involving elected city and county officials have 
similarly focused on the physical act of residence within the boundaries of the 
relevant jurisdiction.12 A nonresident of a locality is not eligible to hold an office 
within the locality, because the nonresident is ineligible to vote for the office. 
Therefore, a chief deputy who resides outside the locality is not eligible to 
assume the vacant office under § 24.2-228.1. 

A statute is construed to promote its legislative purpose.13 It is an accepted 
principle of statutory construction that statutes relating to the same subject 
should be considered in pari materia in order to give full force and effect to each 



provision.14 When taken together, Article II, §§ 1 and 5 of the Virginia 
Constitution, and §§ 15.2-1525(A) and 15.2-1526 represent the policy of the 
Commonwealth that local elected officials should be residents of the locality they 
represent. "[A] public office is a public agency or trust created in the interest and 
for the benefit of the people."15 Because the powers exercised by public officers 
are held in trust for the people, such officers are considered servants of the 
people.16 As such, the Virginia Constitution and Code require that individuals 
holding such offices should be residents of the locality they serve and elected by 
the people among whom they live. 

Conclusion 

While the process by which a chief deputy assumes the duties of office vacated 
by the commissioner of the revenue under § 24.2-228.1(B) is not an 
"appointment," as that word is used in § 15.2-1525(A), it is my opinion that the 
chief deputy must be qualified to hold the office he is entitled to assume. In order 
to be qualified to hold a local constitutional office, the chief deputy must be a 
resident of the locality served by that office. 

1You do not relate whether a specific charter provision provides for another time 
period. For the purposes of this opinion, I assume there is no such provision. 

2Va. Code Ann. § 15.2-1522 (LexisNexis Supp. 2002). 
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7Blacks Law Dictionary 99 (6th ed. 1990) (emphasis added). 

8"When a vacancy occurs in a local governing body or an elected school board, 
the remaining members of the body or board, respectively, within forty-five days 
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"B. When a vacancy occurs in the office of a mayor who is elected by the voters, 
the council shall make an interim appointment to fill the vacancy as provided in 
subsection A. 



"C. For the purposes of [Article 6, Chapter 2 of Title 24.2] and subsection D of 
§ 22.1-57.3, local school boards comprised of elected and appointed members 
shall be deemed elected school boards." Va. Code Ann. § 24.2-228 (Michie Repl. 
Vol. 2000) (emphasis added). 

9Va. Const. art. II, § 5 (emphasis added). 
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111992 Op. Va. Att’y Gen. 108, 111 (citing Op. Va. Att’y Gen.: 1989 at 69, 71 
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moved outside corporate limits of town is de facto officer); see Va. Const. art. II, 
§ 5 (conditioning eligibility for elective office on qualification to vote). 

121992 Op. Va. Att’y Gen., supra note 11, at 111 (citing Dotson v. 
Commonwealth, 192 Va. 565, 66 S.E.2d 490 (1951) (county supervisor); 
Williams v. Commonwealth, 116 Va. 272, 81 S.E. 61 (1914) (city council 
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13See Dowdy v. Franklin, 203 Va. 7, 10, 121 S.E.2d 817, 819 (1961). 

14See Prillaman v. Commonwealth, 199 Va. 401, 405-06, 100 S.E.2d 4, 7-8 
(1957); 1996 Op. Va. Att’y Gen. 134, 135. "In pari materia" is the Latin phrase 
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Dictionary 794 (7th ed. 1999). 

1563C Am. Jur. 2d Public Officers and Employees § 2, at 458 (1997), quoted in 
2000 Op. Va. Att’y Gen. 24, 26. 

16See Op. Va. Att’y Gen.: 2000, supra note 15, at 26; 1996 at 149, 150; see, e.g., 
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